Borstvoeding

Allereerst wil ik even kwijt dat ik absoluut niet behoor tot de ‘borstvoedingsmaffia’. Ik respecteer alle mama’s en ik denk dat wij mama’s zelf het beste weten wat de juiste keuzes voor onze kleintjes zijn. Zolang het maar met liefde gebeurd. 

Myrthe is nu 9 maanden oud. Ik geef nog borstvoeding. Dit gaat hartstikke goed en Myrthe is een tevreden meisje. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik al vaak de vraag ga je borstvoeding geven of de fles? En ook na de geboorte van Myrthe gingen de vragen tijdens het kraambezoek al snel over de borstvoeding. En op dit moment krijg ik bijna elke dag vragen/opmerkingen over de borstvoeding. Hoe kan het dat dit z’n issue is? Eerst vond ik deze opmerkingen “normaal” maar nu ik dit al een paar weken/maanden hoor begin ik het toch vervelend te vinden. 

Hoe lang ga je nog borstvoeding geven?

Nou totdat ze uit huis gaat ;) Mensen zullen het misschien goed bedoelen, maar het voelt soms alsof ze je voor gek verklaren dat je nog borstvoeding geeft. Melk is in het eerste levensjaar van je baby een essentieel onderdeel van de voeding. Er is toch ook niemand die vraagt: wanneer ga je stoppen met flesvoeding? 

6 maanden is meer dan genoeg hoor .

Dit vind ik echt een stomme opmerking en toch heb ik hem al meerdere malen gehoord. Zoals ik net ook al zei is in het eerste levensjaar melk een belangrijk deel van de voeding. Waarom zou 6 maanden dan meer dan genoeg zijn? De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt zelfs aan om minimaal de eerste 2 (!) jaar borstvoeding te geven. Ik denk als je hier een kind van 2 nog voedt, je voor gek verklaart wordt. 

Ben je al overgestapt naar de fles? 

Het woordje al dat doet het hem. Waarom al? Met andere woorden het is nu wel lang genoeg geweest? Het lijkt wel alsof het de norm is om flesvoeding te geven in plaats van borstvoeding.

Ben je er niet eens klaar mee?

Klaar zijn met intieme momenten samen met mijn dochter? Klaar zijn met haar het beste geven wat ze kan krijgen? Natuurlijk niet! Tuurlijk ben ik wel eens klaar met het gekolf en de energie die het me soms kost, maar als ik zie hoeveel troost Myrthe eruit haalt en lief naar me lacht tijdens de voedingen. Wie ben ik dan om dit van haar af te pakken

Dan kan je vriend/familie nooit de fles geven?

Wat denken jullie? Dat ik een mama ben die de hele dag thuis zit om haar kindje de borst te geven? Myrthe is 3 of 4 dagen in de week bij haar Pakes en Beppes die haar met veel plezier de fles met afgekolfde melk (waar ik overigens een hele diepvries vol van heb;)) geven. Mijn vriend geeft Myrthe ook regelmatig de fles, zodat ik leuke dingen met vriendinnen kan gaan doen.

Van borstvoeding krijg je toch hangtieten?

Klinkklare onzin! Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. 

Borstvoeding geven is toch super onhandig?

Wie dat ooit bedacht heeft? Ik vind voeden alles behalve onhandig. Ik vind het eerlijk gezegd juist super handig. Mensen die mij kennen zullen dit wel herkennen, maar ik vergeet regelmatig dingen mee te nemen (zeg maar gerust altijd). Myrthe haar eten heb ik dus altijd bij me. Gaan we een dagje naar het strand? Geen gedoe met het klaarmaken of opwarmen van de fles op het strand, maar binnen 10 minuten klaar met de voeding. Geen vieze flesjes die nog moeten worden afgewassen en niet elke dag flesjes moeten uitkoken. Dat vind ik pas onhandig! Bovendien zijn er tal van manieren hoe je je baby kan voeden zonder dat iemand het ziet, laat staan er last van heeft. En ook niet onbelangrijk: het is gratis. 

Je weet toch nooit hoeveel ml je kindje binnen krijgt?

Nee inderdaad, dat weet je niet. Maar als moeder ken je je eigen kind als geen ander. Als ze niet genoeg binnen krijgen dan merk je dat snel genoeg. Het gaat toch niet alleen om cijfertjes? Met gewoon naar je baby kijken en luisteren kom je veel verder.

Ik werd een tijdje erg onzeker van alle opmerkingen maar ik heb nu besloten om me er niks meer van aan te trekken. Gewoon naar mijn eigen gevoel en dat van Myrthe luisteren. Voor alle mama’s, of je nou borstvoeding of fles geeft, we mogen super trots zijn en twijfel nooit aan jezelf.

Veel liefs,

© 2015 - 2021 Myracle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel